Meet&Eat Gastro Festival

dani starih recepata i jela od svinjetine

8–14. novembar 2018. godine

 

Šta je zajedničko ajvaru, đuveču, ćevapima i kiflicama sa salom? Sasvim sigurno nijedno od nabrojanih ne može da nedostaje iz vojvođanskih ručkova. Ali možemo pomenuti još i kiselu supu, kompote, knedle sa šljivama i rakiju. Upoznajmo se sa poreklom, karakteristikama, omiljenim sastojcima i jelima vojvođanske kuhinje!

Nema Vojvođanina koji među precima nema nekog ko se bavio poljoprivredom. Ovo je podneblje stočara i dom voća. Naše bake su kuvale i pekle isključivo od vojvođanskih proizvoda.

Zvezda glavnih jela u Vojvodini je u svakom slučaju bilo neko jelo sa mesom, osim srede i petka, kad je osnovni sastojak bilo testo. Do danas se značajno promenio način ishrane ovdašnjeg stanovništva. Šta je sa slatkišima? Kakve deserte nam otkriva vojvođanska ravnica? Samo Vojvođani znaju da je uz pohovano meso najukusniji kompot od voća.

Kao što izreka kaže: koliko domova, toliko običaja. Tako je to malo i sa kuhinjom, na mnogobrojne načine možemo kombinovati pojedine recepte. Ali nekad treba i da usporimo i da da se vratimo u detinjstvo i upoznamo naslednstvo naših baka.

Udruženje Ravnica - uzgoj svinja rase mangulica Vojvodine i Udruženje za negovanje tradicija i umetnosti Nojček stavljaju i sebe i subotičane pred novi izazov tako što proširuje sadržaj manifestacije  Dani svinja - stari recepti i jela, koja ima tradiciju među građanima. Pri prikupljanju ideja, prvo pitanje organizatora je bilo: „Stvarno da se upustimo? Hoćemo pokušati?”. Ovo ovako samo po sebi i nije značajna informacija, ali ćemo u nekoliko rečenica pokušati da pretvorimo u vest.

Naš moto je: Kuvati se može bilo gde! Da bez prave kuhinje na glavnom trgu Subotice sprčkamo vojvođanske specijalitete od lokalnih proizvoda. Između 8. i 14. novembra 2018. godine upoznajmo na Meet&Eat gastrofestivalu ponudu lokalnih proizvođača i restorana.

Imate volje za malo kulinarskih doživljaja? Vidimo se na 11. Meet&Eat gastrofestivalu dani starih recepata i jela od svinjetine u novembru!

 

PROGRAM

 

 

8. novembar, četvrtak

Vašarski žamor

 

9. novembar, petak

11 časova

Svečano otvaranje XI Meet & Eat gastrofestivala, dana starih recepata i jela od svinjetine

Ulična svirka uz orkestar „Ravnica”

Snack bar – degustacija lokalnih specijaliteta

Doručak od jela sa svinjokolja uz domaću rakiju

 

10. novembar, subota

11 časova

Ulična svirka uz ženski hor „Gingalló” MKC „Nepker” i narodni orkestar „Aprája”

Od 11 do 17 časova

Snack bar – degustacija lokalnih specijaliteta

Vidi, vidi... pravljenje čvaraka i svega drugog

 

11. novembar, nedelja

Od 11 do 17 časova

Snack bar – degustacija lokalnih specijaliteta

Salašarski ručak, nedeljni slatki zalogaji – kifle sa salom, krofne, domaći pekmez

 

12. novembar, ponedeljak

Od 11 do 17 časova

Snack bar – degustacija lokalnih specijaliteta

Na trpezi hurka i kobasica

 

13. novembar, utorak

Od 11 do 17 časova

Snack bar – degustacija lokalnih specijaliteta

Zimske poslastice i tost prije zatvaranja gastrofestivala

 

14. novembar, sreda

Vašarski žamor