Meet&Eat Gastrofesztivál

 

Mi a közös az ajvárban, a gyuvecsban, a csevapban, a hájas kifliben? Az biztosan, hogy egyik sem hiányozhat egy vajdasági családi ebédről. De említhetnénk még a savanyú levest, a kompótot, a szilvás gombócot és a pálinkát is. Ismerkedjünk meg a vajdasági konyha eredetével, jellegzetességeivel, kedvelt alapanyagaival és ételeivel!

Nincs olyan vajdasági ember, akinek a felmenői között ne lett volna olyan, aki mezőgazdasággal foglalkozott volna. Ezen alföldi térség az állattartók és a gyümölcsösök hazája. Nagyanyáink kizárólag csak vajdasági, helyben előállított termékekből sütöttek-főztek.

A főétkezések sztárja Vajdaságban minden esetben valamilyen húsétel volt. Kivéve a szerda és péntek, amelynek fő alapanyaga a tészta. Mára jelentősen átalakultak a helyiek étkezési szokásai. Mi a helyzet az édességekkel? Milyen desszertet tartogat számunkra a vajdasági síkság? Csak a vajdasági emberek tudják, hogy a kirántott húshoz a gyümölcskompót a legfinomabb.

Ahogy a mondás is tartja: ahány ház annyi szokás. Így van ez picit a konyhával is, számos féleképpen variálhatjuk az egyes recepteket. De olykor lassítanunk kell, és visszanyúlni a gyökerekig és megismerni nagyanyáink örökségét.

Az Alföld - Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete és a Nojcsek hagyományőrző és művészeti egyesület újabb kihívás elé állítja magát és a szabadkaikat, a már hagyományossá vált Sertésnapok - régi receptek és ételek rendezvény kínálatát bővítve és színesítve. A szervezők első kérdése az volt az ötleteléskor: „Tényleg bevállaljuk? Neki vágunk?”. Ez így önmagában még nem egy nagy hír, de megpróbáljuk pár mondatban azzá tenni.

Mottónk: Főzni bárhol lehet! Kotyvasszunk Szabadka főterén konyha nélkül vajdasági, helyi termékekből vajdasági étel különlegességeket. 2018. november 8. és 14. között ismerjük meg a 11. Meet&Eat gasztrofesztiválon, azaz a sertésnapok, régi receptek és ételek rendezvényen a helyi termelők és éttermek kínálatát.

 

Kedvük szottyant egy kis kulináris élményhez? Találkozzunk a 11. Meet&Eat gasztrofesztiválon   novemberben!

11. MEET & EAT GASZTROFESZTIVÁL

SERTÉSNAPOK – RÉGI RECEPTEK ÉTELEK

 

2018. november 8-14.

 

PROGRAM

November 8. csütörtök

Vásári kavalkád

 

November 9. péntek

11 óra

A XI. Sertésnapok régi receptek ételek, Meet & Eat gasztrofesztivál ünnepélyes megnyitója

Utcazene a Ravnica zenekarral

Falatozó - helyi ételkülönlegességek kóstolója

Böllér reggeli a házigazda lélekmelengető pálinkájával.

 

 

November 10. szombat

11 óra

Utcazene a Népkör MMK Gingalló leánykórus és Aprája népi zenekarral

11 órától 17 óráig

Falatozó - helyi ételkülönlegességek kóstolója

Ide süss...töpörtyűkészítés és ami belefér

 

November 11. vasárnap

11 órától 17 óráig

Falatozó - helyi ételkülönlegességek kóstolója

Tanyasi ebéd, vasárnapi édes falatok – hájas kifli, fánk, házi lekvár

 

November 12. hétfő

11 órától 17 óráig

Falatozó - helyi ételkülönlegességek kóstolója

Terítéken  hurka és kolbász.

 

November 13. kedd

11 órától 17 óráig

Falatozó - helyi ételkülönlegességek kóstolója

Télirevaló finomságok és zárókoccintás.

 

November 14. szerda

Vásári kavalkád