Helyi borok

A borvidék

A Szabadka-Horgosi borvidék a Duna-Tisza között húzódó, tágas Pannon-síkság részét képezi és a Szabadkától és Palicstól északra húzódó övezetet foglalja magába.

A szőlészek és borászok tapasztalata párosult a helyi éghajlathoz és a főleg homokos talajhoz alkalmazkodott szőlőfajták természetes kiválasztásával a kitűnő minőségű borok elkészítésében.

Régiónkban számos borászat működik, a kisebb családi borászatoktól, kellemes pincészetektől a határainkon túl is ismert, világszínvonalú borászatokig.

A borkészítés története

A Szabadka-Palicsi homokháti borászat 300 éves történelme során, bortermelés szempontjából, az 1880 és az 1980 közötti időszak volt a legjobb. A hagyományos és modern technológia ötvözésével a borászat reneszánszát éli napjainkban.

Őshonos borok

Őshonos boraink frissek, csípősek, enyhén savasak, gyümölcsös alkotóelmekkel rendelkező élénk borok. A homokos talaj jellemzőit leginkább tükröző régi borfajták, a fehérek borok között, a kövidinka, illetve a vörösek között, a kadarka. De emellett még egyéb régi, őshonos fajták is fennmaradtak. Borvidékünkön, azonban, már új borfajták is megjelenetek, például a chardonnay, a rizling, cabernet, sauvignon és a merlot. A Szabadka-Horgosi-homokpuszta régi és új borfajtái számos hazai és nemzetközi elismérésben, díjban részesültek.

Az éltelek és borok összhangja

A borok élvezetének legjobb módja, ha azokat a legjobb kísérőjükkel, a helyi konyhai remekeivel, párosítjuk.

  • Az intenzív ízvilágú éltek, zamatosabb, testesebb borokat kívánnak.

  • A savanyú ételekhez a savakban gazdag borok illenek.

  • Az édes ételeket kövesse édes, vagy az ételtől édesebb bor.

  • Kerülje a csersavban gazdag borokat, ha zsíros halat és csípős ételt fogyaszt.

  • Az ilyen étel mellé a száraz és édes borok illenek, melyek enyhítik a fűszerek csípősségét.

  • A kellő mértékben sózott húsok lágyítják a borokat és enyhítik a csersav ízét.

  • Az éles, kemény borok igazi kísérői a sós ételeknek.

  • Az éles, savakban gazdag fehér borokat a zsíros ételek vagy sültek mellé ajánljuk.