Bortúra

Időtartam: Ez a túra körülbelül 20 km hosszú, mivel a borászatok a város peremén helyezkednek el. Ha autót vezet, alkoholt ne fogyasszon

Tonković Borászat

Palicstól nem messze, a királyhalmi homokdombokon taláható a Tonković Borászat, az európai-típusú, családi borászat és pincészet. Mivel a tulajdonosk véleménye szerint, a világ borászatának jövőjét a helyi, őshonos borok jelentik, így csupán egy szőlőfajta termesztésével foglalkoznak, ez pedig, az őshonos kadarka.
A kadarkából, bizonyítottan, kiváló borok készíthetők. A vörös borok többség nehéz, míg a kadarka könnyű, itatja magát s ez teszi jellegzetessé, ezért tiszta szívvel ajánljuk, hogy kóstoljk meg.
Úgy tartják, vidékünkre a 17. században érkezett a kadarka s egy ideig nagyon népszerű volt, majd a feledés homályába merült. Erről, és egyéb érdekességekről a házigazdák szemléletesen mesélnek a látogatóknak.
A borpincészet alig látható az útról, mivel egy domb mélyébe “rejtették” el, míg a borkostolókra kialakított tanya fehér épülete uralja a vidéket.
Az előre bejelentkező csoportok, a borkósoló mellett, megízlelhetik a helyi konyha specialitásait, s a kadarka ezekkel párosítva mutatja meg legjobb sajátosságait.

Megközelítés
Ha az ún. “régi úton” indul a horgosi határátkelő irányában, Hajdújárást elhagyva forduljon le balra, Királyhalma irányába és kövesse az útmenti jelzőtáblákat. Pár száz méter után, ismét forduljon balra, rá arra az útra amely elvezeti a borászathoz.
Látogatás
Kizárólag előzetes időpont-egyeztetés után!
Borok
Kadarka: Rosé, Fantazija, Simfonija, Rapsodija és a protokolláris Kadarka Icon
Ajánlat:
A Fantazija borfajtát jó ismerői karmazsinvörös színű, intenzív illatú, friss, érett piros cseresznye aromájú borként jellemzik, melynek fűszeres utóízében ott érezzük a kávé és a karamell ízét is. Ezt a bort a nemes aromák, lágyság és bársonyosság teszik különlegessé.
Borkóstoló
Három, vagy megegyezés szerinti számú borfajta.
Látogatók legkevesebb és legnagyobb száma
Télen: 10-30, nyáron: 10-50

Királyhalma sz.n., Királyhalma

Zvonko Bogdan Borászat

A Zvonko Bogdan Borászat a Palics és Ludas között elterülő, borászatáról ismert vidéken található. A borászat történetét a minőség határozza meg, mindenek előtt a szőlészet számára leginkább megfelelő helyszín kiválasztása, a legkorszerűbb borászati felszerelés alkalmazása és egy, a palicsi építészetre oly jellemző hagyományos stílusban felépített és a borászatnak otthont adó, lenyűgöző épület.
A borászat épületének 5800 m2-es területén található, a borkészítő részleg mellett, a turisztikai célokat szolgáló klubhelyiség és a barrique-pincére néző, a borkostolóknak helyet adó terem.
A modern technológiával felszerelt borászat kitűnő minőségű borait kizárólag helyi termelésű szőlőből állítja elő. A borászat borai igen rövid idő alatt számos elismerést kaptak Bécstől Londonon, San Franciscón át egészen Tókióig.
A borászat az ismert szabadkai nótaénekes, Zvonko Bogdan úr nevét viseli. Neve és művészete az igazi élvezetek szinonímái, mint ahogyan a Zvonko Bogdan Borászat borai is.

Megközelítés
A borászathoz vezető, legegyszerűbb út Palics központjától vezet a horgosi határátkelő irányába. A központ utáni első villanyrendőrnél forduljon be jobbra, a Kanizsai útra és kövesse az útjelzőket. A borászat az út bal oldalán található, mintegy 1,8 km-re.
Látogatás
Hétfő-vasárnap 08:00-16:00; Bejelentkezés ajánlatos az előzetes időpont-egyeztetés!
Borok
Sauvignon blanc, Pinot blanc, 8Tamburasa, Chardonney, Rosé, Rosé SEC, Cuvée No1, Cuvée „Život teče” (Zajlik az élet)
Ajánlat:
Pinot blanc bora kristálytiszta, aranysárga színű. A bor bukéját alma és körte aroma gazdagítja, valamint a mezei virágillatok enyhe árnyalatai. Minden alkalomra ideális bor.
Borkóstoló
Három fajta bor
Látogatók legkevesebb és legnagyobb száma
100-ig

A Zvonko Bogdan Borászat a következő típusú turista látogatásokat kinálja:

1. LÁTOGATÁS .................................................................................................................. 200 RSD
A szőlőskertek,a borászat és a barrique pince,borkóstoló nélküli körüljárása legfeljebb 100 személy részére (szerb, magyar és angol nyelven).
2. STANDARD LÁTOGATÁS ..................................................................................................... 600 RSD
A szőlőskertek, a borászat és a barrique pince, három fajta bor: kóstolásával egybekötött körüljárása (szerb, magyar és angol nyelven).
3. LUX LÁTOGATÁS ................................................................................................................... 1.300 RSD
A szőlőskertek, a borászat és a barrique pince öt fajta bor: kóstolásával egybekötött körüljárása.

Kínálatban van a Ludasi-tó partján található Zvonko Bogdan tanya látogatása is, ahol lehetőség van szemináriumok és szakmai előadások megrendezésére, 60 fős kapacitással.

Kapcsolattartó személy:
Tatjana Altuhov
Mob.: +381 62 789 968
Tel.: +381 24 4150 275
e-mail: tatjana@vinarijazvonkobogdan.com

Kanizsai út 45, Palics
Palic

DiBonis Borászat

A DiBonis borászat a kedvező természeti adottságokat ötvözi a modern technológiával annak érdekében, hogy minőségi borokat és gyümölcspárlatokat készítsen. Cabernet sauvignon, Merlot, Rajnai rizling – hogy csak néhány itt termelt szőlőt említsünk.

Tuk ugarnice 14 (Palicsi út)

Čuvardić Bortanya

A Čuvardić Bortanya a régi, családi szőlészet tanyaépületében kapott helyet. A szőlőcsősz tanyája mellett, itt található még a régi, 1928-ban épített és az új borpince. A jelenlegi tulajdonosok a harmadik borász-generáció, ami az itt készített, igazi borok iránti szeretet és hozzáértés záloga is egyben. A borászat a régi, őshonos és új fajta borok pazar választékát kínálja. A Čuvardić Borászat számos érmet és díjat kapott boraiért.
A minőséges borok mellett, a szép környezet és a jó házigazdák is kellenek a felejthetetlen élményhez, és ez a tanya ezekben igazán nem szűkölködik. A borkóstolókat vagy a rusztikusan kialakított szőlőcsősz-házban vagy annak kertjében szervezik. Az előre bejelentkező csoportok számára borkóstolót szerveznek, melyhez a régi, házi készítésű ételeket kínálnak, s megbeszélés szerint, tamburazenekar szórkaztatja a vendégeket. Akik az igazi tanyasi hangulatot is át szeretnék élni, azok számára a tulajdonosok szállást biztosítanak a legkisebb részletekig autentikusan kialakított, régi tanyaépületben.

Megközelítés
Szabadkát elhagyva, a kelebiai határátkelő felé, a vasúti átjáró után mintegy 2 km-re van a Čuvardić Borászat. Az út bal oldalán van a fehérre meszelt szőlőcsősz-tanya, melyet szőlőfürt-dísz és kovácsolt vasból készült hordó is jelez. A szőlészet a tanya folytatásában van. Ez a Čuvardić Bortanya.
Látogatás
Kizárólag megbeszélés és előzetes bejelentkezés alapján!
Borok
Buvie, kövidinka, chardonnay, cserszegi fűszeres, kadarka, merlot, cabernet sauvignon
Ajánlat:
A buvie kellemes,könnyű bor, lágy virágaromával és enyhe savtartalommal. 9 fokra lehűtve fogyasztandó, fehér húsok és hal mellé.
Borkóstoló
3 fehér és 2 vörös bor, vagy megegyezés szerint.
Látogatók legkevesebb és legnagyobb száma
15-40 (nyáron 60-ig)

Edvard Kardelj utca 139, Kelebia