A szecesszió építészete

Időtartam: Ez a körséta 2 km hosszú, és kb. fél óra alatt bejárható. Ha az alábbi látnivalók egyikébe-másikába be is szeretnénk nézni, akkor adjunk hozzá 2-3 órát.

Raichle-palota

A palotát 1904-ben tervezte Reichle Ferenc saját maga és építészeti irodája számára. A minőségi alapanyag, a színek szokatlan kombinációja, a homlokzat, a belső tér és a hátsó udvar játékos térplasztikája teszik ezt az épületet a szecesszió egyik remekévé.

Raichle Ferenc tér 5, Szabadka
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8 órától 19 óráig, szombaton 9 órától 13 óráig, vasárnap zárva.

Az egykori Vidéki és Kereskedelmi Bank épülete

Ezt az épületet Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, miután végeztek korábbi nagy megrendelésükkel (a Zsinagóga megépítésével) és várták a következő nagy volumenű megbizatást (a Városháza építése). A városi postatakarék épületét a magyar szecesszió jegyében építették fel 1908-ban.

Korzó 4, Szabadka

Városi Bérpalota

Annak ellenére, hogy Vadas Pál építész szabadkai munkáit az autentikus bécsi szecesszió geometrikus formái jellemzik, ezt az épületet egyszerű, mondhatni modern stílusban tervezte 1913-ban. A bérpalota tervezését a város rendelte meg.

Branislava Nušića 2, Szabadka

Városháza

A Városháza ünnepélyes átadására 1912-ben került sor. A dekoratív szecessziós formavilágot a magyar szecesszió folklórelemei, a stilizált virágok, a virágformájú kerámiaékszerek és a kovácsoltvas dekorációk teszik teljessé.

Szabadág tér 1, Szabadka
Subotica
Nyitva tartás: egyéni turistáknak: kedd-péntek 12 órától, csoportok előzetes bejelentkezés alapján

A Városi Múzeum épülete

Nyitva tartás: keddtől péntekig 10-től 20 óráig, szombaton 10-tól 13 óráig, vasárnap zárva.
Az épületet a szecesszió darmstadt-i formájában tervezték a Vágó terstvérek 1906-ban. Alkotásaikat mindig madármotívumok díszítik, ami ezen az épületen is megfigyelhető.

Zsinagóga tér 3, Szabadka
Keddtől péntekig 10 órától 20 óráig, szombaton 10 órától 13 óráig.