Városközpont

Időtartam: a 2 km hosszú sétára nagyjából fél órát kell szánni. Ha az alábbi látnivalók egyikébe-másikába be is szeretnénk nézni, akkor adjunk hozzá 2-3 órát.

Városi Múzeum

Nyitva tartás: keddtől-péntekig 10-től 20 óráig, szombaton 10-tól 13 óráig, vasárnap zárva. A Múzeum a régió többszázéves múltjának az emlékeit őrzi. Rendelkezik régészeti, néprajzi, történelmi, művészeti, természetrajzi és néhány hagyaték-gyűjteménnyel is.

Zsinagóga tér 3. Szabadka

Gimnázium

A régió első humán gimnáziumát 1747-ben alapították. A jelenlegi épületet Reichle Ferenc tervezte neobarokk stílusban a 19. század végén. Az épületben található a Kosztolányi Dezső emlékszoba, amely a Szabadkán született világhírű magyar irodalmárnak állít emléket.

Petőfi Sándor u. 1, Szabadka

Szent Teréz székesegyház

A lakosság körében csak Nagytemplomként ismerik ezt a későbarokk épületet, amelyet Avilai Szent Teréznek a tiszteletére szenteltek fel. Ő különben Szabadka védőszentje is, ábrázolása megtalálható a város címerében. A székesegyházat 1779-ben emelték és azóta többször restaurálták.

Szent Teréz tér 1, Szabadka
Látogatási idő: 6:30-tól 12-ig, 17:30-tól 20:40-ig.

Városháza

A Városháza ünnepélyes átadására 1912-ben került sor. A dekoratív szecessziós formavilágot a magyar szecesszió folklórelemei, a stilizált virágok, a virágformájú kerámiaékszerek és a kovácsoltvas dekorációk teszik teljessé.

Szabadág tér 1, Szabadka
Subotica
Nyitva tartás: egyéni turistáknak: kedd-péntek 12 órától, csoportok előzetes bejelentkezés alapján

Cserni Jován szobra

A Szabadság tér közepén található Jovan Nenad cár szobra, ami egy ellentmondásos történelmi személyiségenek állít emléket. Ez az önjelölt cár 1527-ben Szabadkát kiáltotta ki rövid uralkodásának székhelyéül. Magának az emlékműnek is mozgalmas volt a története.

Népszínház

A Népszínház épületét eredetileg neoklsszicista stílusban építették 1853-ban, a tér felőli oldalán hat korintoszi oszloppal. Előadásokat már 1747 óta tartottak Szabadkán a különböző vándortársulatok, tehát jóval a kőszínház megépülése előtt.

Szabadság tér 1, Szabadka

Városi Könyvtár

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 7:30-tól 10 óráig, szombaton 7:30-tól 14:30-ig. A Városi Könyvtárat 1890-ben alapították. Magát az épületet Reichle Ferenc tervezte neobarokk stílusban. Ezen az épületen látható a város egyik legimpozánsabb erkélye, amit két izmos atlasz tart a hátán.

Dušan cár utca 2, Szabadka

Szokol-otthon

Az épületet legtöbben a Jadran mozival azonosítják, mivel a népszerű filmszínház több mint harminc évig működött itt. Az épületet elsősorban sport és kulturális célokra építették 1933-ban, és kiváló példája a két háború közötti építészetnek.

Raichle Ferenc park 12, Szabadka

Raichle-palota

A palotát 1904-ben tervezte Reichle Ferenc saját maga és építészeti irodája számára. A minőségi alapanyag, a színek szokatlan kombinációja, a homlokzat, a belső tér és a hátsó udvar játékos térplasztikája teszik ezt az épületet a szecesszió egyik remekévé.

Raichle Ferenc tér 5, Szabadka
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8 órától 19 óráig, szombaton 9 órától 13 óráig, vasárnap zárva.

Szerb pravoszláv templom

A templomot 1726-ban építették az akkori város legmagasabb pontján. A barokk templom jelenlegi külsejét 1910-ben nyerte el, amikor új tornyot kapott, és felállították az új ikonosztászt. A templom Krtisztus mennybemenetelének van szentelve.

J.J. Zmáj utca 22, Szabadka
Látogatási idő: istentiszteletek alatt lehet megtekinteni.