Autohtona vina

Vinska regija

Subotičko-horgoška vinska regija je deo prostrane panonske nizije koja se prostire između reka Dunava i Tise a ovde pokriva pojas severno od Subotice i Palića.

Iskustvom vinogradara i vinara uz prirodan odabir sorti grožđa koje su najbolje prilagođene lokalnoj klimi i pretežno peščanom terenu – stvorena su vina visokog kvaliteta.

U našoj regiji postoji značajan broj vinarija, od manjih porodičnih vinarija i prijatnih vinskih podruma do vinarija svetskog nivoa koja su poznata van granica naše zemlje.

Istorija proizvodnje vina

Tokom 300-godišnje istorije proizvodnje vina na peščarama oko Subotice i Palića, najbolji period u proizvodnji vina je bio od 1880ih do 1980ih godina. Danas smo ovde svedoci renesanse u proizvodnji vina kroz spoj tradicionalne i savremene tehnologije.

Autohtona vina

Autohtona vina su sveža, reska, blago kisela imaju voćne komponente i živahna su. Vina koja najbolje oslikavaju karakter peska su stare sorte vina: belo vino kevedinka i crveno vino kadarka. Uz njih su se očuvale i druge stare sorte autohtonih vina. Danas se, takođe, mogu naći i nove sorte vina, nove za ovaj vinski region, poput šardonea, rizlinga, kabernea, sovinjona i merloa. I stare i nove sorte vina subotičko-horgoške peščare osvajaju brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja.

Slaganje hrane i vina

Najbolji način da se uživa u vinu jeste da ga uparite sa njegovim najboljim saputnikom, lokalnom kuhinjom.

  • Jela intenzivnog ukusa zahtevaju vina intezivnijeg ukusa

  • Kiselija jela zahtevaju kiselija vina

  • Slatka jela treba da prati vino koje je jednako slatko ili slađe

  • Izbegavati taninska vina uz masnu ribu i ljute začine

  • Poslužiti suva i slatka vina kako bi se ublažila ljutina začina

  • Dobro usoljena mesa čine vina mekšim i ublažavaju ukus tanina

  • Reska, kisela bela vina idu dobro uz slana jela

  • Reska, kiselkasta bela vina služiti uz masnu ili prženu hranu

  •