Rukotvorine

Kako oni to rade? Ovo je nemoguće da se napravi bez mašinske obrade! Zar se to stvarno može napraviti rukama? Možemo li to da ponesemo kao suvenir?

Za one koji hoće nešto stvarno izuzetno, koji žele da se druže sa meštanima ili da provedu dan sa njima, postoji širok izbor raznih aktivnosti koji će vaš boravak u gradu izdvojiti od ostalih. Različiti programi mogu da se iskroje prema potrebama i ciljevima koje želite da ostvarite.

Možete da naučite tradicinalne tehnike u izradi suvenira od slame, ili koristeći stare motive, da napravite umetničko delo u drvetu ili kamenu. Za potpuniji doživljaj preporučujemo posetu zanatskoj radionici ili umetničkom ateljeu gde vaši domaćini i učitelji mogu da vam organizuju i da probate nešto iz domaće kuhinje.

Slikanje slamom

Autentična naivna umetnost u tehnici slikanja slamom je jedinstvena za Suboticu i njenu okolinu. Slike i dekorativni predmeti izrađeni su od prepletene slame. Ovi čudesni zlatni kolaži nastaju igrom svetlosti i senke i otkrivaju nam da boja slame ima bezbroj nijansi.

Kontakt: Club Bunjevka,

Adresa: Subotica, Miloša Obilića 6,

Telefon: +381 60 0572 210

E-mail: kudbunjevka@gmail.com

Od runa do filca

Naučite kako da napravite predmet od domaćeg filca koristeći tehniku pustovanja. To je proces u kome se slažu, kvase i mrse, jedan na drugi slojevi runa, čime se stvaraju šare u tkanini. Ponesite praktičan predmet, mnoštvo ideja i klasičan suvenir iz Subotice koji ste sami napravili.

Kontakt: Marija Vuković,

Adresa: Subotica, Žarka Zrenjanina 16,

Telefon: +381 62 294 277

Oblikovanje drveta

Pokušajte da ovladate starom tehnikom izrade figura od drveta, mitoloških zaštitnika od zlih duhova. Započnite biranjem pogodnog parčeta drveta, zatim odredite linije po kojima ćete ga deljati i na kraju šmirglajte dok ne dobijete željeni oblik.

Kontakt: Atelier Dvoračko

Adresa: Zagorska 2, Subotica,

Telefon:+381 63 84 81 834,

www.dvoracko.com

Naivno slikarstvo na staklu

Tehnika naivnog slikarstva na staklu je veoma razvijena u okolnim selima. Ona se zove i “obrnuto” slikanje jer kada umetnik slika počinje sa najsitnijim detaljima pa zatim prelazi na one krupnije. Ovladavanje ovom tehnikom može da bude veoma zabavno, ali je ujedno i veliki izazov.

Kontakt: Atelier Dvoračko

Adresa: Zagorska 2, Subotica,

Telefon: +381 63 84 81 834,

www.dvoracko.com