Spomenik Deže Kostolanjija

Deže Kostolanji (Kosztolányi Dezső, 1885 – 1936), jedan od najistaknutijih književnika mađarske književnosti XX veka, rođen je u Subotici. Ovde je završio gimnaziju a studije je nastavio u Budimpešti, gradeći impozantnu književnu karijeru. Preveden je na gotovo sve evropske jezike. Ovaj izvanredni pisac oprobao se u mnogim književnim žanrovima, bavio se novinarstvom, književnim prevodom i publicistikom.

Autor skulpture i čitavog spomen-obeležja je akademski vajar, Subotičanin, Tibor Sarapka. Skulptura Kostolanjija u prirodnoj veličini nalazi se na prostranom platou koji je oivičen kolonadom od šest stubova i arhitravom u sredini - koji asociraju na aule starih škola. Spomenik nosi naziv „Gimnazijalac” i ima nameru da predstavi vatru i bunt koju je Kostolanji imao u svom stvaralaštvu. Kostolanji je bio đak gimnazije ispred koje je spomenik postavljen a njegov otac je bio direktor iste. Spomenik je podignut 2014. godine.

Naspram spomenika, nalazi se Kostolanjijeva bista koja je postavljena 1985. godine. Autor biste je vajar, Subotičanin, Gabor Almaši.

Lokacija