Centar Subotice

Vreme potrebno za obilazak: Ova ruta je 2 km dugačka i šetnja traje oko pola sata. Dodajte 2-3 sata ako planirate da posetite neku od navedenih lokacija. Redosled znamenitosti sledi pravac od subotičkog centralnog parkinga, pun krug u smeru suprotnom od kazaljke na satu, do početne tačke zamišljenog kruga.

Franjevačka crkva

Na ostacima srednjovekovne tvrđave, koja datira iz XV veka, podignuta je 1736. godine Franjevačka crkva posvećena sv. Mihovilu. Uz crkvi je dograđen samostan u kom se nalazi kapela posvećena zavetnoj slici, Crnoj Gospi. Vreme posete: crkva je otvorena tokom službe

Trg franjevaca 1
Subotica

Gradki muzej

U Gradskom muzeju se čuva nekoliko vekova staro nasleđe regiona. Muzej poseduje arheološku, etnografsku, istorijsku, umetničku i prirodnjačku kolekciju i nekoliko legata. Stalna postavka privremeno nije dostupna posetiocima, ali se zato organizuje brojne tematske izložbe.

Trg sinagoge 3

Gimnazija

Prva gramatikalna gimnazija u regionu osnovana je 1747. godine. Sadašnji objekat gimnazije je projektovao Ferenc Rajhl krajem 19. veka u neo-baroknom stilu. U zgradi se nalazi soba koja je posvećena jednom od najznačajnijih mađarskih autora, Deže Kostolanju, koji je rođen u Subotici.

Petefi Šandora 1

Katedrala

Građevina kasnog baroka, u narodu poznata kao Velika crkva, posvećena je zaštitnici Subotice Sv. Terezi Avilskoj čiji se lik nalazi i na gradskom grbu. Katedrala je podignuta 1779. godine i od tada je nekoliko puta je obnavljana. Godine 1974. Papa je nagradio crkvu naslovom manje bazilike.

Trg Sv. Terezije 1, Subotica
Vreme posete: 6:30h do 12h i 17:30h do 20:40 h

Gradska kuća

Gradska kuća je podignuta 1912. godine. Dekorativnost secesije, ovde je obogaćena romantičarskom notom mađarskog folklore, kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima.

Trg slobode 1
Subotica
Vreme posete: utorak – petak u 12:00; za grupe - po najavi (okuplanje ispred Gradske suvenirnice)

Spomenik Caru Jovanu Nenadu

Spomenik caru Jovanu Nenadu nalazi se na glavnom gradskom trgu. Jovan Nenad je bio kontraverzna istorijska ličnost, samozvani car koji je proglasio Suboticu na kratko za svojom prestonicom 1527. I sam spomenik je imao burnu istoriju jer je podignut 1927., oskrnavljen je 1941.

Trg slobode

Narodno Pozorište

Trenutno je u toku rekonstrukcija zgrade Narodnog pozorišta. Glavna karakteristika ovog zdanja je bilo šest korintskih stubova. Pozorište je izgrađeno 1853. godine u neo-klasičnom stilu, iako su prvi nastupi putujućih teatara bili održani u Subotici još 1747. godine.

Trg slobode

Gradska biblioteka

Gradska biblioteka je osnovana 1890. godine i smeštena je u neobaroknu zgradu, koja se nalazi na istočnoj strani glavnog trga. Projektovao je Ferenc Rajhl 1897. godine. Poseban kuriozitet su dva atlanta koja na leđima nose jedan od najlepših balkona u gradu.

Cara Dušana 2

Zgrada nekadašnjeg Sokolskog doma

Zgrada u narodu nosi naziv nekada veoma popularnog bioskopa Jadran, koji je bio u ovoj zgradi više od trideset godina. Prvobitno je bila sagrađena za sportske i kulturne svrhe 1933. godine i predstavljala je odličan primer međuratne arhitekture.

Park Ferenca Rajhla 12

Palata Rajhl

Palatu je 1904. sazidao arhitekta Ferenc Rajhl za svoj dom i arhitektonski biro. Skupoceni materijali, neobična kombinacija boja, razigrana forma fasade, enterijera i dvorišta, izuzetan su primer secesijske arhitekture. Danas se ovde nalazi Galerija moderne umetnosti Likovni susret.

Park Ferenca Rajhla 5, Subotica
Radno vreme: od ponedeljka do petka od 8h do 19h, subotom od 9h do 13h, nedeljom zatvoreno.

Srpska pravoslavna crkva

Crkva je podignuta je 1726. na najvišem delu nekadašnjeg starog grada. Sadašnji izgled ove barokne crkve datira iz 1910. godine, kada je podignut novi toranj i postavljen novi ikonostas. Crkva je posvećena Sv. Vaznesenju Gospodnjem.

Zmaj Jovina 22, Subotica
Vreme posete: crkva je otvorena u vreme službe