Secesija

Vreme potrebno za obilazak: Ovaj put je 2 km dug i šetnja traje oko pola sata. Dodajte 2-3 sata ako planirate da posetite neku od navedenih lokacija. Redosled znamenitosti sledi pravac od najstarije secesijske zgrade i ujedno najsevernije tačke rute, prateći zamišljen oblik znaka pitanja, do post modernističkog kafea inspirisanog secesijom. Gradska kuća, sinagoga, palata Rajhl i desetine drugih atraktivnih objekata svrstali su Suboticu među značajnije secesijske gradove u Evropi. Razuzdane, nesputane forme, pune zaobljenih linija i valovitih poteza, čudne kombinacije boja umesto monotonog sivila - prvo su što turista primeti kada dođe u Suboticu. Umetnički stil ili pravac, pan-evropska pojava, nastupao je u različitim zemljama pod različitim imenima: Art Nouveau, Jugendstil, Modernismo, Liberty Style i dr. Ovde, izuzetna i specifična, nosi naziv secesija ili mađarski szecesszió. Secesija inspiraciju nije tražila u predhonim epohama i umetničkim stilovima već je ideje tražila u prirodi, njenim oblicima i strukturi. Secesijski umetnici su verovali u Gesamtkunstwerk ili sveobuhvatnu umetničku formu, sintezu svih umetnosti gde su zgrade, nameštaj, tekstil... – sve je bilo u skladu jedno s drugim. Da bi se to postiglo, u Subotici kao i drugde u Evropi, samo najbolje zanatlije, majstori tog vremena, su pozivani da oblikuju spoljašnosti i unutrašnjosti secesijskih građevina. Secesija je bila popularna na prekretnici 19. na 20. vek a u Subotici od 1893 do 1913. To je bio period mira i ekonomskog napretka. Kroz industrijalizaciju i urbanizaciju društvo se brzo menjalo. Nove tehnologije su uticale i na svakodnevni život ljudi i vreme za razonodu je postalo novi smisao života. Zato, i nije čudno što se za secesiju ponekad kaže da je ona snobovska pojava ili Božanska besmislica. Šetnja duž rute secesije omogućava fascinantno pronicanje u Suboticu, u prošlost i u sadašnjost. Od Leovićeve palate do kafea Papillon, otkrijte neobičnu secesiju.

Leović palata

Novi arhitektonski stil je zakoračio u Suboticu gradnjom Leović palate 1893. godine. Neke od karakteristika ovog stila kao što su: odbacivanje strih formi, proporcije prilagođene ljudima, asimetrija, novi materijali – mogu se pronaći na ovoj građevini.

Park Ferenca Rajhla 11, Subotica

Palata Rajhl

Palatu je 1904. sazidao arhitekta Ferenc Rajhl za svoj dom i arhitektonski biro. Skupoceni materijali, neobična kombinacija boja, razigrana forma fasade, enterijera i dvorišta, izuzetan su primer secesijske arhitekture. Danas se ovde nalazi Galerija moderne umetnosti Likovni susret.

Park Ferenca Rajhla 5, Subotica
Radno vreme: od ponedeljka do petka od 8h do 19h, subotom od 9h do 13h, nedeljom zatvoreno.

Zgrada nekadašnje štedionice

Ovu zgradu su projektovali M. Komor i D. Jakab po završetku velike narudžbe (projekt za Sinagogu) u očekivanju sledeće velike porudžbine (projekat za Gradsku kuću). Sagrađena je u mađarskoj varijanti secesije 1908. godine za gradsku štedionicu.

Korzo 4, Subotica

Zgrada nekadašnjeg hotela

Primer Minhenske secesije (Jugendstil) u Subotici možemo videti na fasadi zgrade u ulici Korzo. Fasadu zgrade hotela Zlatno jagnje iz 19. veka, adaptirao je u stilu secesije, lokalni arhitekta Titus Mačković.

Korzo 3

Zgrada nekadašnje najamne palate

Arhitekta Pal Vadas, iako je bio kreator autentične geometrijske bečke secesije u Subotici, ovu zgradu je projektovao kao jednostavnu, skoro modernu građevinu 1913. godine. Ovo je bila najamna palata čiju izgradnju je naručio grad.

Nušićeva 2, Subotica

Gradska kuća

Gradska kuća je podignuta 1912. godine. Dekorativnost secesije, ovde je obogaćena romantičarskom notom mađarskog folklore, kroz šare stilizovanih cvetova, cvetnog nakita od keramike i kovanog gvožđa. Srce Gradske kuće čini Velika većnica sa raskošnim vitražima.

Trg slobode 1
Subotica
Vreme posete: utorak – petak u 12:00; za grupe - po najavi (okuplanje ispred Gradske suvenirnice)