Meet&Eat Gastro Festival

дани старих рецепата и јела од свињетине

8–14. новембар 2018. године

 

Шта је заједничко ајвару, ђувечу, ћевапима и кифлицама са салом? Сасвим сигурно ниједно од набројаних не може да недостаје из војвођанских ручкова. Али можемо поменути још и киселу супу, компоте, кнедле са шљивама и ракију. Упознајмо се са пореклом, карактеристикама, омиљеним састојцима и јелима војвођанске кухиње!

Нема Војвођанина који међу прецима нема неког ко се бавио пољопривредом. Ово је поднебље сточара и дом воћа. Наше баке су кувале и пекле искључиво од војвођанских производа.

Звезда главних јела у Војводини је у сваком случају било неко јело са месом, осим среде и петка, кад је основни састојак било тесто. До данас се значајно променио начин исхране овдашњег становништва. Шта је са слаткишима? Какве десерте нам открива војвођанска равница? Само Војвођани знају да је уз поховано месо најукуснији компот од воћа.

Као што изрека каже: колико домова, толико обичаја. Тако је то мало и са кухињом, на многобројне начине можемо комбиновати поједине рецепте. Али некад треба и да успоримо и да да се вратимо у детињство и упознамо наследнство наших бака.

Удружење Равница - узгој свиња расе мангулица Војводине и Удружење за неговање традиција и уметности Нојчек стављају и себе и суботичане пред нови изазов тако што проширује садржај манифестације  Дани свиња - стари рецепти и јела, која има традицију међу грађанима. При прикупљању идеја, прво питање организатора је било: „Стварно да се упустимо? Хоћемо покушати?”. Ово овако само по себи и није значајна информација, али ћемо у неколико реченица покушати да претворимо у вест.

Наш мото је: Кувати се може било где! Да без праве кухиње на главном тргу Суботице спрчкамо војвођанске специјалитете од локалних производа. Између 8. и 14. новембра 2018. године упознајмо на Меет&Еат гастрофестивалу понуду локалних произвођача и ресторана.

Имате воље за мало кулинарских доживљаја? Видимо се на 11. Меет&Еат гастрофестивалу дани старих рецепата и јела од свињетине у новембру!

 

ПРОГРАМ

 

 

8. новембар, четвртак

Вашарски жамор

 

9. новембар, петак

11 часова

Свечано отварање КсИ Меет & Еат гастрофестивала, дана старих рецепата и јела од свињетине

Улична свирка уз оркестар „Равница”

Снацк бар – дегустација локалних специјалитета

Доручак од јела са свињокоља уз домаћу ракију

 

10. новембар, субота

11 часова

Улична свирка уз женски хор „Гингаллó” МКЦ „Непкер” и народни оркестар „Апрáја”

Од 11 до 17 часова

Снацк бар – дегустација локалних специјалитета

Види, види... прављење чварака и свега другог

 

11. новембар, недеља

Од 11 до 17 часова

Снацк бар – дегустација локалних специјалитета

Салашарски ручак, недељни слатки залогаји – кифле са салом, крофне, домаћи пекмез

 

12. новембар, понедељак

Од 11 до 17 часова

Снацк бар – дегустација локалних специјалитета

На трпези хурка и кобасица

 

13. новембар, уторак

Од 11 до 17 часова

Снацк бар – дегустација локалних специјалитета

Зимске посластице и тост прије затварања гастрофестивала

 

14. новембар, среда

Вашарски жамор