Аутохтона вина

Винска регија

Суботичко-хоргошка винска регија је део простране панонске низије која се простире између река Дунава и Тисе а овде покрива појас северно од Суботице и Палића.

Искуством виноградара и винара уз природан одабир сорти грожђа које су најбоље прилагођене локалној клими и претежно пешчаном терену – створена су вина високог квалитета.

У нашој регији постоји значајан број винарија, од мањих породичних винарија и пријатних винских подрума до винарија светског нивоа која су позната ван граница наше земље.

Историја производње вина

Током 300-годишње историје производње вина на пешчарама око Суботице и Палића, најбољи период у производњи вина је био од 1880их до 1980их година. Данас смо овде сведоци ренесансе у производњи вина кроз спој традиционалне и савремене технологије.

Аутохтона вина

Аутохтона вина су свежа, реска, благо кисела имају воћне компоненте и живахна су. Вина која најбоље осликавају карактер песка су старе сорте вина: бело вино кевединка и црвено вино кадарка. Уз њих су се очувале и друге старе сорте аутохтоних вина. Данас се, такође, могу наћи и нове сорте вина, нове за овај вински регион, попут шардонеа, ризлинга, кабернеа, совињона и мерлоа. И старе и нове сорте вина суботичко-хоргошке пешчаре освајају бројне домаће и међународне награде и признања.

Слагање хране и вина

Најбољи начин да се ужива у вину јесте да га упарите са његовим најбољим сапутником, локалном кухињом.

    Јела интензивног укуса захтевају вина интезивнијег укуса

    Киселија јела захтевају киселија вина

    Слатка јела треба да прати вино које је једнако слатко или слађе

    Избегавати танинска вина уз масну рибу и љуте зачине

    Послужити сува и слатка вина како би се ублажила љутина зачина

    Добро усољена меса чине вина мекшим и ублажавају укус танина

    Реска, кисела бела вина иду добро уз слана јела

    Реска, киселкаста бела вина служити уз масну или пржену храну