Винарија Тонковић

Недалеко од Палића, на динама Бачких Винограда, простире се виноград Винарије Тонковић. То је тип европског породичног винограда и подрума. Пошто се сматра да је будућност светског винарства у аутентичним локалним винима, овде се гаји искључиво једна сорта грожђа и то аутохтона сорта кадарка.

Кадарка је доказала да има потенцијал да даје одлична вина. Већина црвених вина су тешка, док је кадарка лака и питка и у томе је њена специфичност те се препоручује да се проба.

Верује се да је кадарка у ове крајеве стигла још у 17. веку, неко време је била распрострањена а затим је заборављена. О овоме и о многим другим занимљивостима домаћини сликовито причају својим посетиоцима.

Вински подрум је са пута тешко уочљив јер је укопан у хумку, али бела салашарска кућа, прилагођена за дегустације, доминира крајоликом.

За најављене групе, уз дегустацију вина, могу се послужити специјалитети локалне кухиње уз које ће кадарка показати своје најбоље особине.

Како стићи

Уколико идете "старим путем" ка граничном прелазу Хоргош, након изласка из Хајдукова, треба скренути лево са пута ка Бачким Виноградима и пратити путоказ. Након неколико стотина метара пратећи путоказ поново скренути лево на пут који води директно до винарије.

Посете

Искључиво по најави и договору!

Вина

Кадарка: Росé, Фантазија, Симфонија, Рапсодија и протоколарно вино Кадарка Ицон

Препорука

Фантазију познаваоци описују као вино кармин црвене боје интензивног мириса са аромама свежих, зрелих црвених трешања што прати арома кафе, карамеле и зачина. Ово вино је елегантно и суптилно, а у устима је нежно као свила.

Дегустација три врсте вина или по договору

Минималан и максималан број посетилаца: Зими 10-30, лети 10-50

Address: 
Бачки Виногради бб, Бачки Виногради
Working hours: 
Искључиво по најави и договору!

Локација