Рукотворине

Како они то раде? Ово је немогуће да се направи без машинске обраде! Зар се то стварно може направити рукама? Можемо ли то да понесемо као сувенир?

За оне који хоће нешто стварно изузетно, који желе да се друже са мештанима или да проведу дан са њима, постоји широк избор разних активности који ће ваш боравак у граду издвојити од осталих. Различити програми могу да се искроје према потребама и циљевима које желите да остварите.

Можете да научите традициналне технике у изради сувенира од сламе, или користећи старе мотиве, да направите уметничко дело у дрвету или камену. За потпунији доживљај препоручујемо посету занатској радионици или уметничком атељеу где ваши домаћини и учитељи могу да вам организују и да пробате нешто из домаће кухиње.

Сликање сламом

Аутентична наивна уметност у техници сликања сламом је јединствена за Суботицу и њену околину. Слике и декоративни предмети израђени су од преплетене сламе. Ови чудесни златни колажи настају игром светлости и сенке и откривају нам да боја сламе има безброј нијанси.

Контакт: Клуб Буњевка,

Адреса: Суботица, Милоша Обилића 6,

Телефон: +381 60 0572 210

kudbunjevka@gmail.com

Од руна до филца

Научите како да направите предмет од домаћег филца користећи технику пустовања. То је процес у коме се слажу, квасе и мрсе, један на други слојеви руна, чиме се стварају шаре у тканини. Понесите практичан предмет, мноштво идеја и класичан сувенир из Суботице који сте сами направили.

Контакт: Марија Вуковић,

Адреса: Суботица, Жарка Зрењанина 16,

Телефон: +381 62 294 277

Обликовање дрвета

Покушајте да овладате старом техником израде фигура од дрвета, митолошких заштитника од злих духова. Започните бирањем погодног парчета дрвета, затим одредите линије по којима ћете га дељати и на крају шмирглајте док не добијете жељени облик.

Контакт: Ателиер Дворачко

Адреса: Загорска 2, Суботица,

Телефон:+381 63 84 81 834,

ввв.дворацко.цом

Наивно сликарство на стаклу

Техника наивног сликарства на стаклу је веома развијена у околним селима. Она се зове и “обрнуто” сликање јер када уметник слика почиње са најситнијим детаљима па затим прелази на оне крупније. Овладавање овом техником може да буде веома забавно, али је уједно и велики изазов.

Контакт: Ателиер Дворачко

Адреса: Загорска 2, Суботица,

Телефон: +381 63 84 81 834,
www.dvoracko.com