Споменик Деже Костолањија

Деже Костолањи (Косзтолáнии Дезсő, 1885 – 1936), један од најистакнутијих књижевника мађарске књижевности КсКс века, рођен је у Суботици. Овде је завршио гимназију а студије је наставио у Будимпешти, градећи импозантну књижевну каријеру. Преведен је на готово све европске језике. Овај изванредни писац опробао се у многим књижевним жанровима, бавио се новинарством, књижевним преводом и публицистиком.

Аутор скулптуре и читавог спомен-обележја је академски вајар, Суботичанин, Тибор Сарапка. Скулптура Костолањија у природној величини налази се на пространом платоу који је оивичен колонадом од шест стубова и архитравом у средини - који асоцирају на ауле старих школа. Споменик носи назив „Гимназијалац” и има намеру да представи ватру и бунт коју је Костолањи имао у свом стваралаштву. Костолањи је био ђак гимназије испред које је споменик постављен а његов отац је био директор исте. Споменик је подигнут 2014. године.

Наспрам споменика, налази се Костолањијева биста која је постављена 1985. године. Аутор бисте је вајар, Суботичанин, Габор Алмаши.

Локација