Центар Суботице

Време потребно за обилазак: Ова рута је 2 км дугачка и шетња траје око пола сата. Додајте 2-3 сата ако планирате да посетите неку од наведених локација. Редослед знаменитости следи правац од суботичког централног паркинга, пун круг у смеру супротном од казаљке на сату, до почетне тачке замишљеног круга.

Фрањевачка црква

На остацима средњовековне тврђаве, која датира из 15. века, подигнута је 1736. године Фрањевачка црква посвећена св. Миховилу. Уз цркви је дограђен самостан у ком се налази капела посвећена заветној слици, Црној Госпи. Време посете: црква је отворена током службе

Трг Фрањеваца 1
Subotica

Градски музеј

У Градском музеју се чува неколико векова старо наслеђе региона. Музеј поседује археолошку, етнографску, историјску, уметничку и природњачку колекцију и неколико легата. Стална поставка привремено није доступна посетиоцима, али се зато организује бројне тематске изложбе.

Трг синагоге 3

Синагога

Sinagoga Subotica

Саграђена 1902. године Синагога је једна од најлепших постојећих примера сакралне архитектуре сецесије у Европи. Централна купола синагоге је висока 40 метара. У приземљу постоји 850 места за мушкарце и 550 за жене на галерији. Украшена је стилизованим цветовима лала, каранфила и пауновог перја.

Трг синагоге 2, Суботица
Посете: уз претходну најаву

Гимназија

Прва граматикална гимназија у региону основана је 1747. године. Садашњи објекат гимназије је пројектовао Ференц Рајхл крајем 19. века у нео-барокном стилу. У згради се налази соба која је посвећена једном од најзначајнијих мађарских аутора, Деже Костолању, који је рођен у Суботици.

Шандора Петефија 1

Катедрала

Грађевина касног барока, у народу позната као Велика црква, посвећена је заштитници Суботице Св. Терези Авилској чији се лик налази и на градском грбу. Катедрала је подигнута 1779. године и од тада је неколико пута је обнављана. Године 1974. Папа је наградио цркву насловом мање базилике.

Трг Св. Терезије 1, Суботица
Време посете: 6:30 до 12ч и 17:30 до 20:40ч

Градска кућа

Градска кућа је подигнута 1912. године. Декоративност сецесије, овде је обогаћена романтичарском нотом мађарског фолклоре, кроз шаре стилизованих цветова, цветног накита од керамике и кованог гвожђа. Срце Градске куће чини Велика већница са раскошним витражима.

Трг слободе 1, Суботица
Subotica
Време посете: уторак – петак у 12:00; за групе - по најави (полазак из Градске сувенирнице)

Споменик цару Јовану Ненаду

Споменик цару Јовану Ненаду налази се на главном градском тргу. Јован Ненад је био контраверзна историјска личност, самозвани цар који је прогласио Суботицу на кратко за својом престоницом 1527. И сам споменик је имао бурну историју јер је подигнут 1927., оскрнављен је 1941.

Трг слободе

Народно позориште

Тренутно је у току реконструкција зграде Народног позоришта. Главна карактеристика овог здања је било шест коринтских стубова. Позориште је изграђено 1853. године у нео-класичном стилу, иако су први наступи путујућих театара били одржани у Суботици још 1747. године.

Трг слободе

Градска библиотека

Градска библиотека је основана 1890. године и смештена је у необарокну зграду, која се налази на источној страни главног трга. Пројектовао је Ференц Рајхл 1897. године. Посебан куриозитет су два атланта која на леђима носе један од најлепших балкона у граду.

Цара Душана 2

Зграда некадашњег Соколског дома

Зграда у народу носи назив некада веома популарног биоскопа Јадран, који је био у овој згради више од тридесет година. Првобитно је била саграђена за спортске и културне сврхе 1933. године и представљала је одличан пример међуратне архитектуре.

Парк ференца Рајхла 12, Суботица

Палата Рајхл

Палату је 1904. сазидао архитекта Ференц Рајхл за свој дом и архитектонски биро. Скупоцени материјали, необична комбинација боја, разиграна форма фасаде, ентеријера и дворишта, изузетан су пример сецесијске архитектуре. Данас се овде налази Галерија модерне уметности Ликовни сусрет.

Парк ференца Рајхла 5, Суботица
Радно време: од понедељка до петка од 8х до 19х, суботом од 9х до 13х, недељом затворено.

Српска православна црква

Црква је подигнута је 1726. на највишем делу некадашњег старог града. Садашњи изглед ове барокне цркве датира из 1910. године, када је подигнут нови торањ и постављен нови иконостас. Црква је посвећена Св. Вазнесењу Господњем.

Змај Јовина 22, Суботица
Време посете: црква је отворена у време службе